KijkindeKernen.nl

Inloggen of inschrijven

Operatie Steenbreek: minder tegels, meer groen!De gemeente Voorst heeft zich aangesloten bij de ‘Operatie Steenbreek’. Samen met onze inwoners willen we ervoor zorgen dat er meer groen in de privé-omgeving komt. Natuurlijk gaan we tegelijk ook alle kansen en mogelijkheden benutten om de openbare ruimte te vergroenen. Samen gaan we voor een klimaatbestendige, gezonde en fijne leefomgeving voor plant, dier én mens!

Meer groen is beter voor mens en dier

Het klimaat verandert en ook in de gemeente Voorst merken we dit. Hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen zorgt er voor dat water beter in de bodem kan zakken en niet via het riool afgevoerd hoeft te worden. Meer groen in de bebouwde omgeving verlaagt de temperatuur bij hitte. Ook vangt groen fijnstof op waardoor de lucht schoner blijft. Insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied.  En mensen voelen zich prettiger en gezonder in een groene leefomgeving. 

Vergroenen openbare ruimte

Naast tegels vervangen voor nieuw groen moet ook het beheer van de openbare ruimte aangepast worden. Door ons groen op een ecologische manier te beheren, komt er meer ruimte voor plant en dier. Dat levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Het omvormen van ons maaibeheer bijvoorbeeld. Gazons niet meer wekelijks maaien, maar 1 tot 3 keer per jaar. Hierdoor ontstaat er meer plantengroei en is er meer ruimte voor insecten. 

Operatie Steenbreek

In Nederland zijn al zo’n 120 gemeenten aangesloten bij de ‘Operatie Steenbreek’ en actief bezig om samen met hun inwoners de omgeving te vergroenen. Ook in de gemeente Voorst helpt de stichting ons om samen met onze inwoners en de bedrijven aan de slag te gaan. Binnenkort horen jullie dus vast en zeker meer.

Heb je zelf een goed voorbeeld?

Ben jij al bezig met het vergroenen van je tuin? Deel je voorbeeld hier op www.kijkindekernen.nl en inspireer anderen! Wil je meer informatie over Stichting Steenbreek en wat je zelf kunt doen? Neem dan een kijkje op operatiesteenbreek.nl .

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.