KijkindeKernen.nl

Inloggen of inschrijven

Juist nu: aandacht voor elkaar in de dorpen van de gemeente Voorst!


 • Gedeeld in Buurtverbinders KijkindeKernen.nl
 • Op welke kern heeft dit betrekking?: Bussloo, De Vecht, Klarenbeek, Nijbroek, Posterenk, Steenenkamer, Terwolde, Teuge, Twello, Voorst, Wilp, Wilp-Achterhoek
 • Rubriek: Nieuws

Nu ons dagelijks leven er heel anders uit ziet door de maatregelen om het Corona-virus te beperken, betekent dit ook veel voor kwetsbare mensen in onze dorpen. Activiteiten in de dorpshuizen, maar bijvoorbeeld ook bij de dagbesteding en op andere plekken gaan vaak niet door. Bovendien krijgen veel kwetsbare mensen minder bezoek. Dat terwijl voor hen de toch al spaarzame contacten vaak het hoogtepunt van de week zijn. 

Samenwerken in de dorpen: ieders bijdrage is welkom!
In de dorpen werken we samen om te voorkomen dat kwetsbare mensen sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen. Daarin hebben de dorpsbelangenorganisaties, dorpscontactpersonen, buurtverbinders, Mens en Welzijn Voorst, CJG, MNV, de gemeente Voorst en alle vrijwilligers in de dorpen elk hun eigen rol. Gezamenlijk roepen we iedereen op om de komende tijd ook een bijdrage te doen.

Hieronder staan enkele tips en mogelijkheden om elkaar aandacht te geven...

 • Bel vaker en langer: tegenwoordig kun je ook heel goed videobellen of samen een online spelletje spelen!  Om ouderen een hart onder de riem te steken kun je ook een persoonlijke videoboodschap inspreken via deze site van de ANBO.
 • Schrijf eens een kaartje of een brief: veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten. Dat kun je natuurlijk doen met je eigen ansichtkaarten en enveloppen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van:
  - Omapost (met code coromapost kan dit tegen kostprijs).
  - Het OranjeFonds (zij bieden gratis kaarten aan via dit formulier).
  - Andere bedrijven die het versturen van kaarten via het internet aanbieden.
  Je kunt schrijven voor bekenden in het dorp, maar ook voor mensen die je niet kent. Zo kun je:
  - Aanmelden als Schrijfmaatje bij het Ouderenfonds.
  - Aanmelden als schrijver bij Project Postmaatje.
  - Bij Stichting Kletsmajoor kun je een gratis ‘pen pakket’ krijgen om van je opa, oma, buurman of buurvrouw een penvriend(in) te maken.
 • Digitale vaardigheid: Leren skypen met de kleinkinderen, foto’s van vroeger bekijken of handige apps gebruiken. Juist nu handig. Ouderen leren het via Welkom Online. Nu vrijwilligers niet meer op pad gestuurd kunnen worden, hebben het Nationaal Ouderenfonds en VodafoneZiggo tot en met 6 april een telefonische Helpdesk Welkom Online ingesteld.  De bibliotheken werken aan meer online aanbod van boeken, spelletjes en trainingen. 
 • Doe mee op het digitaal dorpsplein: www.kijkindekernen.nl. Met het onderdeel Elkaar Helpen is Kijk in de Kernen hét platform om hulpvraag en hulpaanbod te matchen. Wil je wat doen voor een ander of heb je juist hulp nodig? Plaats dan een bericht op de site.

... of voor het krijgen van een luisterend oor:

 • De gemeente is telefonisch (en op afspraak) bereikbaar via de bekende telefoonnummers:
  - Algemeen: 0571 27 99 11
  - Frontoffice Maatschappelijk Netwerk Voorst (MNV): 0571 74 51 11
  - Frontoffice Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG): 0571 74 51 50. Op de website www.cjgvoorst.nl staan praktische tips om het samen thuis gezellig te houden.
 • Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Het Rode Kruis heeft dit nummer vanochtend geopend.
 • Heb je een vraag over het coronavirus, maak je je zorgen of wil je gewoon even een praatje maken? De ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) is 7 dagen per week van 09:00 tot 21:00 uur bereikbaar op telefoon 0348 - 46 66 66.
 • Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn. Via 0900-0767 of lokale nummers kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek. Het lokale nummer voor Apeldoorn en omgeving is 055 - 541 54 15.
 • De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden.
 • De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen. Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Je kunt je aanmelden om gebeld te worden of om juist belvrijwilliger te worden.
 • Geestelijk verzorgers van het Centrum voor Levensvragen Oost-Veluwe bieden telefonische ondersteuning aan voor thuiswonende ouderen. Aanmelden kan iedere werkdag van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 06- 294 461 03.

Volg de informatie binnen jouw dorp!
Tot slot is de oproep: volg informatie van jouw dorpsbelangenorganisatie en/of dorpscontactpersoon (en de hulpcoördinator in Klarenbeek). Zij brengen lokale initiatieven verder onder de aandacht via hun sociale media, websites en (digitale) nieuwsbrieven. Ook zetten wij hiervoor www.kijkindekernen.nl in.

Samen zorgen we ervoor dat we deze moeilijke periode doorkomen.

Alvast veel dank voor ieders inzet!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.