Kijkindekernen.nl

Inloggen of inschrijven

Groen licht voor park met 145.000 zonnepanelen aan A1 bij WilpDe Raad van State heeft vandaag met een einduitspraak de weg vrijgemaakt voor de aanleg van een 35 hectare groot zonnepanelenpark in het Fliertdal in Wilp. Initiatiefnemer Willy Gooiker kan aan de Holtweg nabij de A1 een park met circa 145.000 zonnepanelen gaan realiseren. 


De Raad wees in hoger beroep alsnog alle inhoudelijke bezwaren van omwonende Hans Klunder van de hand. Het hoogste bestuursrechtscollege is het niet eens met Klunder dat de gemeente Voorst geen zorgvuldig besluit over de bouw van het zonnepark zou hebben genomen. 


Er is volgens de Raad wel degelijk overleg geweest tussen omwonenden,  Gooiker en de gemeente over de plaatsing en landschappelijke inpassing van het zonnepark.  Verder heeft de gemeente het zonneparkplan  gebaseerd op haar beleid om meer te doen aan het opwekken van duurzame energie. 

De Raad stelt dat Klunder niet heeft aangetoond dat het plan niet aan het geldende Voorster energiebeleid voldoet. De uitspraak is een meevaller voor initiatiefnemer Gooiker. Die kan aan de slag met de bouw van een zonne-energiepark dat gemiddeld zo’n 40 megawatt (40 miljoen watt) aan zonne-energie moet gaan opwekken.


Direct zicht

Hans Klunder moet het doen met een persoonlijk succesje. Rechtbank Gelderland had op 8 november 2018 geoordeeld dat hij geen belanghebbende in deze zaak is, omdat hij te ver (450 meter) van het plangebied af woont. De Raad van State vernietigde deze uitspraak. Volgens de Raad is het aannemelijk dat Klunder straks vanuit zijn woning direct zicht heeft op de zonneakker. ‘In relatie tot het open karakter van het landschap ter plaatse wordt zijn woon- en leefklimaat hierdoor beïnvloed’. 


Bron: De Stentor


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.