KijkindeKernen.nl

Inloggen of inschrijven

Een Vrijheidsmaaltijd organiseren op 5 mei 2020? Meld je nu nog aan!Heel Nederland is begonnen met het vieren dat we al 75 jaar in vrijheid leven. Gelderland herdenkt ook. 75 jaar vrijheid is: herdenken, beseffen, beleven en vieren. De gemeente Voorst sluit aan bij het programma van de provincie Gelderland. In het jaar 2020 vinden er verschillende activiteiten plaats in onze gemeente, waaronder ook de Vrijheidsmaaltijden. Deze worden aangereikt vanuit het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Iedereen mag ze organiseren en aanmelden kan nog steeds!

Vrijheidsmaaltijden brengen verbinding!
De Vrijheidsmaaltijden vinden plaats op dinsdag 5 mei 2020. Ze brengen verbinding tussen verschillende groepen mensen tot stand. Ook zorgt de Vrijheidsmaaltijd voor gesprekken over vrijheid en onvrijheid. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Elke organisator die is aangemeld en goedgekeurd ontvangt gesprekskaartjes voor de gasten van de maaltijd. Op dit moment zijn er in onze gemeente aanmeldingen via de dorpsbelangenorganisaties / dorpscontactpersonen in Wilp en Terwolde.

Aanmelden
Wil jij je ook aanmelden om een Vrijheidsmaaltijd te organiseren? Dat kan via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hier vind je ook meer informatie. We willen je vriendelijk vragen om na aanmelding ook een e-mail naar Arda van Vilsteren van de gemeente Voorst te sturen. Zo kunnen we kijken of jouw initiatief eventueel kan aansluiten bij een ander lokaal programma. Het e-mailadres van Arda is .

Overige activiteiten in gemeente Voorst
In de gemeente Voorst wordt in 2020 op verschillende momenten met verschillende activiteiten en evenementen 75 jaar vrijheid herdacht, gevierd en herbeleefd.

  • In het weekend van 11 en 12 april 2020 herdenkt de gemeente Voorst Operatie Cannonshot met een evenement op Recreatiegebied Bussloo (11 april 2020) en aan de oevers van de IJssel (12 april 2020). Operatie Cannonshot was de codenaam die de Canadezen gaven aan de oversteek van de IJssel van Gorssel naar Wilp. Het slagen van deze oversteek betekende het begin van de bevrijding van de Veluwe en West-Nederland. In dit weekend wordt ook de nieuwe fietsroute over de oorlog en bevrijding gelanceerd waarmee je letterlijk in de voetsporen van de Canadezen treed. 
  • Op 2 augustus 2020 vieren we de terugkeer van het prinselijk gezin op vliegveld Teuge! Het is dan 75 jaar geleden dat prinses Juliana en de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet in een Dakota weer voet op Nederlandse bodem zetten. Deze gebeurtenis wordt dan feestelijk herdacht en gevierd op vliegveld Teuge. 

Houd de website www.bezoekvoorst.nl/75jaarvrijheid in de gaten voor de programma-updates of meld je nog aan als vrijwilliger!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.