Kijkindekernen.nl

Inloggen of inschrijven

Beweegblog #8 - Bewegen maakte gelukkigBewegen helpt je te ontspannen omdat je de aandacht naar je lichaam verlegt. Een eenmaal ontspannen lichaam beïnvloedt vervolgens weer je geest en dat zal weer een positieve invloed hebben op je nachtrust. In de rust naar de inspanning geef je het lichaam weer de gelegenheid om zich te herstellen. Naast het bijkomende, voldane gevoel is deze ontspanning ook belangrijk voor het herstellen van de balans. Wist je dat een powernapje van vijf minuutjes rond het middaguur, een soort siësta, je lichaam en geest een enorme oppepper kan geven? Je wordt er alerter van en je kunt daarna weer efficiënter werken. Let wel, slaap niet te lang, want dan verstoort het je dag-nachtritme.

 

Door te sporten komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Met een mooi woord noemen we ze; neurotransmitters. Het zijn stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Endorfine wordt in de volksmond ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Serotonine, ook een soort gelukshormoon, geeft je eveneens een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij. Al na twintig tot dertig minuten sporten komt deze cocktail aan ‘feel-good-stofjes’ vrij. Bewegen maakt dus echt gelukkig en vrolijk! Ervaar het zelf!

 

Spreuk van de maand: “Kijk niet teveel achterom. Die kant ga je toch niet op” (Met dank aan mijn collega’s van ABC de Cirkel ;) )

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.