Kijkindekernen.nl

Inloggen of inschrijven

BEWEEGBLOG #5: DE BOTTENWist je dat… het vrouwelijk hormoon oestrogeen en de mannelijke variant testosteron het ‘uitplassen’ van calcium tegen gaan. Na de overgang, als de oestrogeenspiegel snel daalt, raakt de  achteruitgang van de botmassa in een stroomversnelling. Allerlei (kracht)oefeningen, zoals de squat, waarbij je je eigen lichaam als gewicht draagt is (ongeacht de leeftijd) goed voor je botstructuur. Denk bijvoorbeeld aan traplopen, springen, dansen maar ook wandelen is goed. Wanneer een bot zwaarder wordt belast zal het steviger worden. Belasting zorgt dus voor sterkere botten.

 

Kijk anders eens naar Nederland in Beweging, iedere ochtend om 09.15 uur op NPO1. Volgens Olga en Duco kan je door mee te doen aan de oefeningen al de helft van de dagelijkse norm van 30 minuten gezond bewegen behalen.

 

Het is een fabeltje dat melk (of andere zuivel) je botten goed doet. Het is wel zo dat er calcium nodig is, maar dat komt uit de darmen. Er is vervolgens vitamine D nodig om de opname van calcium te bevorderen. Vitamine D maakt je lichaam aan dankzij zonlicht. Dus; stroop de mouwen op, ontbloot je gezicht en ga lekker naar buiten als de zon schijnt. Bij zonnige, zomers weer is 10-15 minuten per dag al voldoende voor de dagelijkse behoefte. De ouder wordende huid neemt overigens minder goed de ultraviolette B-stralen uit het zonlicht op. Helaas is gedurende de herfst en de winter de zonnekracht vaak te laag om voor voldoende vitamine D te zorgen. Volgende maand meer over vitamine D.

 

Spreuk van de maand: “Iets lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is” (Nelson Mandela)

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.