Kijkindekernen.nl

Inloggen of inschrijven

Beweegblog #11 - Bewegen en de hersenen (deel III)Ik borduur graag nog even verder op mijn blog van de vorige maanden; over de invloed van bewegen op onze hersenen en psychische klachten. Iemand met depressieve klachten heeft een grotere kans heeft om te herstellen wanneer hij/zij regelmatig beweegt. Beweging kan zelfs net zo goed werken als antidepressiva en psychotherapie. Op internet vond ik filmpje van psychiater Bram Bakker waarin hij vertelt waarom hardlopen zo goed werkt. In één zin: “Je kunt niet piekeren als je aan het hardlopen bent.”

 

Sport biedt dus afleiding: je hebt geen tijd om te denken. Maar dat is niet de enige reden waarom het goed werkt. Als sport krijg je vaak positieve reacties van je omgeving en het kan je aan sociale contacten helpen. Je conditie gaat vooruit en je spieren worden sterker. Ook je leervermogen verbetert en mensen zijn meer tevreden over zichzelf. Zo is aangetoond dat kinderen en jongeren een positiever zelfbeeld hebben als ze veel bewegen.

 

Groene omgeving

Sporten helpt dus geestelijk gezond te blijven. Dat verklaart deels waarom bij mensen die in een groene omgeving wonen, minder angststoornissen en depressieklachten voorkomen. Groen werkt op zichzelf al stress reducerend, maar daar komt bij dat een groene omgeving mensen uitnodigt om te bewegen. Wandelen, fietsen, hardlopen, spelen, recreëren, noem maar op. Dan is het toch maar wat mooi dat wij in zo’n groene gemeente wonen. We hebben zelf de Entante Florale (een internationale groencompetitie) gewonnen!

 

Spreuk van de maand: “Je zorgen maken is net als een schommelstoel. Het houdt je bezig, maar het brengt je nergens”

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.