Kijkindekernen.nl

Inloggen of inschrijven

Atlas van Klarenbeek 10-04 t/m 12-10-2019In de serie Atlas van Apeldoorn zet CODA, in samenwerking met partners van erfgoedplatform Apeldoorn, bewoners en andere betrokkenen, jaarlijks éé'n wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers. Dit jaar is Klarenbeek beek aan de beurt. Een bijzonder dorp omdat deze is opgesplitst in twee gemeenten, namelijk Voorst en Apeldoorn. Klarenbeek is een zogenaamd lintdorp, wat betekent dat de bebouwing is ontstaan langs de hoofdweg, de Klarenbeeksweg. Deze weg is de oude verbindingsas tussen Klarenbeek en Loenen.

De beek en het Beekbergerwoud hebben ervoor gezorgd dat er in de 19de eeuw een kopermolen gebouwd werd en de eerste mensen in Klarenbeek gingen wonen. Deze kopermolen werd aan het eind van de negentiende eeuw een sigarenkistenfabriek. De houtindustrie werd een belangrijke werkgever in het dorp en zette een flink aantal ontwikkelingen in gang.

Met het ontginnen van het Achterveld kwam er een aantal grote boerderijen tot stand zoals De Zweep, De Dalk en De Til. Ook werden een school, een kerk, landbouw coöperatie en winkels gebouwd. De bouw van het station in 1882 zorgde voor de aan- en afvoer van hout en andere producten. Vanaf het einde van de 19de eeuw was Klarenbeek een echt dorp.

Tijdens de Atlas van Apeldoorn is van 10 april tot en met 31 zijn er verschillende activiteiten in Klarenbeek georganiseerd. Deze verschillende activiteiten zijn onder andere: een tentoonstelling in de Maalderij, de 'Verhalentafel' in de Maalderij en verschillende wandelroutes en een fietsroute in en om Klarenbeek