KijkindeKernen.nl

Inloggen of inschrijven

Geen carnavalsoptocht door Wilp

  • 7 reacties


Binnenkort valt er een brief in elke Wilpse brievenbus waarin vermeld wordt dat de carnavalsoptocht dit jaar niet door ons dorp komt. De belangenvereniging is hierin gekend, maar het besluit heeft men helaas niet kunnen beïnvloeden. Middels dit schrijven willen wij als dorpscontactpersonen laten weten dat we dit besluit betreuren.

 

In 2020 zal het dus erg stil zijn op de carnavalszondag in Wilp. Zoals gezegd vinden wij het erg jammer dat deze traditie na bijna 50 jaar aangepast wordt. Naar onze mening hoort de optocht bij Wilp, zoals Harlingen bij de Elfstedentocht, maar de organisatie hecht meer waarde aan het inkorten van de tocht. Twee opties zijn nader onderzocht (zoals in de brief te lezen valt).  Wij verwachten dat deze keuze de carnavalsoptocht (en het bijbehorende feest) absoluut geen goed zal doen op de lange termijn.


Het besluit past ook niet in de positieve trend van de laatste jaren. Waar de verbindingen tussen de kernen Bussloo, Posterenk, Wilp en Wilp-Achterhoek louter sterker worden (voorbeeld; dorpsquiz en SV CCW’16) heeft dit besluit enkel een tegenovergesteld effect. Daarnaast willen we ook de andere argumenten uit de brief bij deze weerleggen.

 

Wij zetten onze vraagtekens bij het veiligheidsargument. Als men bang is dat deelnemers in het duister aankomen kan er wellicht eerder gestart worden met de optocht. De carnavalsdata fluctueren nu eenmaal en dit is van alle tijden. Dat het carnaval de komende vroeg in het jaar plaatsvind, vinden wij dus geen steekhoudend argument. En wat wordt er bedoeld met de “aanvullende eisen” die gesteld gaan worden? In Klarenbeek gaat de gehele optocht over een rijksweg en daar is nog nooit een probleem van gemaakt.

 

Dat de optocht te lang is voor loopgroepen vinden wij wel een steekhoudend argument.  Starten ter hoogte van Dr. Kuypers zou dit deels opheffen. Wij begrijpen alleen niet zo goed dat er nu pas over geklaagd wordt en we vragen ons af hoe dit geënquêteerd is? Met vraag; “vind je de optocht te lang?” Zo ja, is er daarna ook gevraagd of men een doorkomst door Wilp hiervoor zou willen opofferen? Dat is ons niet duidelijk.

 

Enkele klachten van omwonenden zullen er altijd zijn. Bij bijna elk evenement wat je organiseert (zoals de ‘Smile Time’ van Piet Zoomers) wordt er geklaagd. Daar moeten we doorheen kijken. Het betreft slecht enkele uren op jaarbasis. En aan de andere kant zijn er honderden mensen die op dit stukje traject van de optocht staan te genieten van het gebodene. Koester deze situatie.

 

Wij snappen niet zo goed waarom de optocht zo nodig langs Pampus moet voeren. Pampus plukt reeds de vruchten van het feestgedruis in de dagen daarvoor. Naar ons weten is er op de zondag geen speciale activiteit bij Pampus welke vele bezoekers trekt. Het lijkt daarom een ‘symbolisch’ argument.

 

Tot slot, het inkorten van de optocht betekent ook, dat men slechts een paar honderd meter door bebouwd gebied gaat en dat de rest van de optocht door (saai en tochtig) agrarisch gebied klieft, hetgeen de optocht er voor de deelnemers niet aantrekkelijker opmaakt. Mede hierdoor, hebben wij ook het vermoeden dat de publieke belangstelling voor optocht af zal nemen.

Ik vind het jammer dat de optocht volgend jaar niet meer door Wilp trekt...
16 stemmen Verlopen
Deel dit bericht!

Reacties

Dennis Kolkman
6 augustus 2019

Ja, erg jammer!

Laat de optocht eindigen bij Pampus ... Ontzettend jammer dat commercie het blijkbaar wint van traditie! Het is vanaf nu dus Posterenk - Wilp-Achterhoek ... Belachelijk besluit!

Rob van Dijk
6 augustus 2019

Jammer dat er geen bredere inspraak is geweest en er meerdere alternatieven zijn voorgelegd. Er sneuvelen al veel tradities.

Babette Van Beek
7 augustus 2019

Ja, erg jammer!

Wat een zonde! De bewoners (jong en oud) beleven veel plezier aan de optocht. Een beslissing die genomen is zonder dat daarbij de mensen die het aangaat onvoldoende bevraagd zijn. Ga je schamen!

Yvonne Achterkamp
7 augustus 2019

Ja, erg jammer!

Ik heb meer dan 10 keer de optocht lopend gedaan. De stukken door Wilp hoorden bij de hoogtepunten. Afgelopen jaar na 20 jaar weer de optocht gelopen met onze kinderen. Wilp blijft een hoogtepunt waar veel mensen langs de kant staan. Het is dromerij om te denken dat deze mensen bij Pampus gaan staan. Toch moeten we ook eerlijk zijn en toegeven dat wij als Wilpenaren ook jaren profijt hebben gehad van het vrijwilligerswerk van de mensen uit Wilp-Achterhoek en van Pampus. Als er geen mensen uit Wilp opstaan en gaan helpen met de organisatie dan hebben we ook geen inspraak en invloed.

Peter de Valk
7 augustus 2019

Ja, erg jammer!

Een zeer kortzichtig en ondemocratisch besluit. De ongefundeerde en ver gezochte argumenten zijn hierboven op heldere en steekhoudende wijze weerlegd! Veruit het meeste publiek staat in het dorp Wilp en ook zijn er heel veel bewoners van Wilp betrokken bij de optocht . De optocht is door dit ondoordachte en gemanipuleerde besluit gedoemd een stille dood te sterven. Bovendien vind ik het beneden elk niveau, dat er met het dorp Wilp niet overlegd is! Kennelijk zijn de commerciële belangen (in Wilp-Achterhoek) belangrijker dan de instandhouding van een zeer succesvolle en in wijde omstreken bekende en gewaardeerde traditie. Bovendien is dit een steek in de rug voor de positieve ontwikkelingen van de laatste jaren voor wat de betrokkenheid, saamhorigheid en samenwerking tussen de kernen van het kerspel Wilp. Nogmaals, ik zet grote vraagtekens bij de manier waarop dit belachelijke besluit tot stand is gekomen. Als grootste kern in het kerspel wordt de Wilpse bevolking platweg "In de zeik gezet"! Nu hou ik op, anders word ik nog kwaad. ????

Mike Brink
7 augustus 2019

Ja, erg jammer!

Wat 50 jaar kon, kan nu in eens niet meer?

Ria Mooiweer
10 augustus 2019

Ja, erg jammer!

Het hoort gewoon bij Wilp deze traditie moeten ze ons dorp niet af nemen????

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.