Kijk in Posterenk: Nieuws uit Posterenk en omgeving nr 2 2020


Beste Buur en Posterenker,

Hierbij de nieuwe Kijk in Posterenk nieuwsbrief,
we hebben getracht het nieuws en evenementen agenda zo actueel mogelijk aan te bieden.

Echter sommige artikelen zijn vanwege de snelheid van het nieuws al weer wat gedateerd.

We willen u graag verwijzen voor het laatste actuele nieuws
naar oa onze ‘Kijk in Posterenk’ op Facebook , Posterenkse Feesten, Bevrijding Posterenk & Avond4daagse Wilp Bussloo Posterenk, instagram.com of kijkindekernen

Hartelijke Groeten
namens PBO & Dcp

Monika klein Haar Bruntink                                                                                    

http://www.posterenksbelang.nl


Nieuwsbrief 2; april mei juni 2020


Bestuur PBO e.o. besluit groepsbijeenkomsten te cancelen  

Als vervolg op de zondag 15 maart afgekondigde maatregelen heeft het Bestuur PBO het besluit genomen al haar groepsactiviteiten voorlopig te stoppen. Denk daarbij aan de bijeenkomsten rondom de ontwikkeling van een Klompenpad, de ontwikkeling van een meer-jaren Dorps Ontwikkel Plan Posterenk  (DOPP), de wekelijkse Wandelactiviteiten en het Koersbal en Sjoelen in Bethel. 

We wachten de datum van 6 april nader af en zullen de betrokkenen informeren zodra we weer kunnen starten. Bij de activiteiten die na 6 april gepland staan zullen wij de richtlijnen van het RIVM aanhouden.

                    --------------------------

Festiviteiten Bevrijding & Posterenkse feesten

Maandag 13 april & Vrijdag 8 Mei
Door de ontwikkelingen van het corona-virus kunnen we nog geen duidelijkheid geven wat betreft de Herdenking op 13 april en Bevrijdingsfeest op 8 mei. We zullen u via onze FB ‘Bevrijding Posterenk’ & ‘Kijk in Posterenk’,  en andere kanalen oa  flyers en krant informeren.

                 
 


Wilpermolen tot en met 6 april gesloten voor Publiek    

Het Bestuur van de Stichting Behoud Wilpermolen heeft het besluit genomen om de Wilpermolen i.v.m. de genomen maatregelen rondom het Coronavirus, voorlopig te sluiten voor Publiek tot en met 6 April. Met de Molenaars is overlegd dat er in deze periode ook niet gedraaid wordt.


                ---------------------------

Pamplus Undercoversessie met Dire Straits afgelast

In verband met het Corona-virus is het besluit genomen om de Undercoversessie van Pamplus op vrijdag 10 april te cancelen. De mensen die reeds een ticket hebben gekocht ontvangen hun geld retour 

                --------------------------Vele Posterenkers waren betrokken bij de bespreking van de Voorster Energy Strategie (VES) en de Regionale Energy Strategie (RES)

Dezer dagen is de RES openbaar geworden en is ter informatie ook naar de Raad van de Gemeente Voorst gestuurd. 

Uiterlijk 1 juni moet de RES worden opgestuurd naar de Landelijke Stuurgroep en de Raad kan daar nog een opmerking aan toevoegen.

De RES en de begeleidende brief van B&W is te lezen via de link: 

Link naar concept RES 

Link naar raadsmededeling 

 

Bestuur PBO

                             ------------------------

Door de aanvullende Corona maatregelen hebben als consequentie dat het Bevrijdingsfeest 
van 8 mei in Posterenk niet doorgaat en dat geldt ook voor de Posterenkse Feesten die op zaterdag 9 en zondag 10 mei gepland staan. 

 

Zaterdag 9 Mei
 In Posterenk wordt op zaterdag 9 en zondag 10 mei alweer de 17e editie van de Posterenkse Feesten gehouden. De aftrap van het weekend is anders dat we de laatste jaren gewend zijn. De zaterdagavond staat nu helemaal in het teken van de jeugd vanaf 14 jaar. Vanaf 21:00 uur zijn de jongelui van harte welkom in de feesttent naast de molen. Het wordt een daverend spektakel met de geweldige muziek van DJ Jeronimo. Hij staat garant voor een geweldige avond.

Zondag 10 Mei
 De zondagmiddag staat nu in het teken van een echte familiedag voor alle Posterenkers en omgeving. Vanaf 13:00 tot 14:00 uur is er een lunch voor iedereen. Smeer zelf je lekkere bolletjes en geniet van de heerlijke zelfgemaakte soep door Posterenkers.  Kom samen met de buren en je kunt lekker even bijkletsen met elkaar onder deze lunch. Graag wel even opgeven van tevoren, zie hiervoor het inschrijfformuliertje. Vanaf 14:00 uur kan iedereen genieten van de boomzaagkunst. Tommy Carving geeft een demonstratie hoe je van een boomstam een heel mooi kunstwerk kunt creëren. Vergeet niet de gehoorbeschermers als je vooraan wilt staan. Tevens kan men vanaf 13:30 uur ook meedoen aan het  kaart schieten. Voor de kinderen zijn er ook activiteiten en er is een springkussen aanwezig.

 

                   ------------------

Wandelvierdaagse Wilp Posterenk Bussloo +foto wandel4daagse
9-10-11 & 12 juni wordt de 6de avondwandel4daagse georganiseerd door Wilp-Posterenk-Bussloo
De start is iedere avond vanaf Zozijn “Landgoed “de Lathmer” tussen 18.00 uur en 19.00 uur. 
De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 3, 6 of 10 km.

Schitterende routes, uitgelaten kinderen, bijzondere ontmoetingen en veel gezelligheid. Dat zijn de ingrediënten voor de avondvierdaagse, die dit jaar op 9-10-11 & 12 juni alweer voor de zesde keer word georganiseerd. 

De mooie routes van 3, 6 of 10 kilometer, slingeren over het terrein van Zozijn, over landgoederen, door het bos en langs verborgen paadjes. Medewerkers, cliënten van Zozijn, lopen samen met leerlingen van basisscholen de Hagewinde (Wilp), OBS Wilp-Achterhoek en St. Martinus (Bussloo) en buurtbewoners. Iedereen kan ook dit jaar weer volop genieten. 

De start is iedere avond vanaf Zozijn “Landgoed “de Lathmer” tussen 18.00 uur en 19.00 uur. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 3, 6 of 10 km.   


--------------------------
De Wandelgroep uit Posterenk,


loopt iedere maandagochtend een wandeling van 1,5 uur. (8 km)
De wandeling wisselt wekelijks en op de laatste maandag van de maand* vertrekt de groep vanaf een andere locatie in de gemeente Voorst. Zou jij ook mee willen wandelen ?

Dat kan, deelname is gratis en je hoeft je niet aan of af te melden. De start is vanaf de Wilpermolen om 9:00 uur.
Op feestdagen zoals 2e paasdag, 2e pinksterdag en op Koningsdag zijn er geen georganiseerde wandelingen.

*Op maandag 25 mei vertrekt de wandelgroep vanaf de parkeerplaats bij de kerk in Terwolde .

               -----------------------

Posterproat en “Het Geluid van de Stilte” 

Ik schrik wakker en weet niet waarom. Iets in mijn omgeving verstoort het normale patroon en het duurt echt even voordat ik dit doorheb. Het licht van de vroege ochtend schijnt al voorzichtig door de gordijnen van de slaapkamer. Ik stap het bed uit en loop naar het openstaande raam. De sfeer is echt anders en ik kan het nog steeds niet duiden.  Het is iets wat ik niet herken, wat ik geen plek kan geven en het maakt me onrustig. Ik doe het slaapkamerraam verder open en steek mijn hoofd in de wat schemerige ochtend. De vogels die ik normaal op dit tijdstip al hoor zijn er niet en dat alles maakt het nog onheilspellender en bedreigend. Mijn ogen en oren zoeken verder en blijven plotseling verschrikt steken. Ik weet het!

Het is de oorverdovende stilte die mij wakker maakte en die mij zelfs in de vroege zondagochtend als een stille wekker de ogen onrustig deed openen.   

Ineens dringt tot me door wat er gaande is. Totaal géén verkeer op de A1!  De oorzaak is het ruimen van een V1 Bom. In Wilp en omgeving moeten bijna 500 families hun huis en haard voor een dag verlaten en op de A1 dus 12 uur lang geen verkeer. Waar je gewend raakt aan lawaai is het weer wennen aan die stilte, maar ik kan je verzekeren dat dit al na korte tijd bijzonder prettig is. De vogels lieten zich al snel weer overduidelijk horen en het leek wel of de natuur zich prettig herschikte in dit vacuüm van stilte. Een hele dag géén lawaai van duizenden auto’s, geen sirenes, geen files. 

Waar de dag voor mij onrustig startte vanwege de stilte eindigde deze wederom onrustig van het inmiddels bekende lawaai.   

   ---------------


Kijk in Posterenk, mede mogelijk gemaakt door sponsoring van onderstaande bedrijven Kijk In Posterenk Nieuwsbrief 2020 02 .pdf