Kijkindekernen.nl

Inloggen of inschrijven

KijkinPosterenk
9 april 2019

"Stilstaan bij Vrijheid" in Posterenk

Stilstaan bij Vrijheid
De leerlingen van de st. Martinusschool in Bussloo gingen afgelopen vrijdag op excursie. De werkgroep “Posterenkse Bevrijding” had een interessant educatief programma voor hen samengesteld in de Wilpermolen.

Voor deze ontdekkingsreis was de Royal Canadian Legion uitgenodigd; Berry Swarthoff vertelde over de WOII en lichtte dit toe met de diverse voorwerpen uit zijn collectie/verzameling. Gerrit Bruggink gaf uitleg over de poppy, de herdenkingsklaproos die over de gehele wereld wordt gebruikt als eerbewijs aan de gevallen soldaten. Ook was Jeroen Dumai uit Wilp aanwezig, hij vertelde over Operatie “Cannonshot”, de oversteek van de IJssel bij Wilp. Hij wist dit gedeelte uit de geschiedenis vol passie over te brengen op de kinderen, ook met de voorwerpen die nog herinneren aan die tijd.

Als speciale gast kwam de heer Jan Terlouw uit Twello naar Posterenk om zijn verhalen te vertellen aan alle kinderen van groep 4 t/m 8. Hij vertelde hoe hij als kind de oorlog had beleefd en maakte de kinderen echt bewust van het verschil tussen toen en nu. De verschillen in opgroeien in een oorlog of in een rechtstaat.  Het was een educatieve middag met veel interactie met de kinderen.

In de Wilpermolen in Posterenk is een kleinschalige foto-expositie opgesteld; deze is ook nog te zien tijdens de jaarlijkse herdenking op 13 april. Het doel van de werkgroep is “Stilstaan bij Vrijheid”, door het organiseren van de jaarlijkse herdenking bij de molen. “De jeugd speelt een belangrijke rol in deze plechtigheid ” zoals Jolien van den Elsen van de werkgroep zegt “Wij willen de geschiedenis levend houden, de verhalen doorgeven. Ook wat er in deze omgeving gebeurd is. De samenwerking met de St.Martinusschool, de werkgroep en de gastsprekers maakte dat we terug kunnen kijken op een bijzondere dag.”

Hierbij nodigt de werkgroep alle belangstellenden uit Posterenk en omgeving uit, om op 13 april vanaf 19:15 uur naar de molen in Posterenk te komen, voor de jaarlijkse herdenking m.m.v.  de City of Apeldoorn, Pipes en Drums.