KijkindeKernen.nl

Inloggen of inschrijven

Beweegblog #9 - Bewegen en de hersenen (deel I)

De meeste mensen kennen Prof. dr. Erik Scherder wel. Hij is onze nationale ‘hersendokter’ en pleit al jaren voor een actiever leven. Google zijn naam maar eens en/of lees zijn boek “Laat je hersenen niet zitten”. Hij benadrukt dat we wereldwijd steeds minder bewegen. Dit geld voor jong en oud, over de gehele levensloop. Oorzaken hiervoor zijn onder andere de beschikbaarheid van de auto, waardoor mensen minder lopen en fietsen, en de sociale media waardoor men er minder ‘op uit’ hoeft te gaan. De groeiende inactiviteit is volgend Prof. dr. Scherder alarmerend omdat lichamelijke activiteit belangrijk is voor lichaam en geest.

 

Voldoende lichaamsbeweging prikkelt de hersenen, verhoogt de doorbloeding en stimuleert de aanmaak van grijze stof waardoor prikkels beter worden doorgegeven. Het blijkt voor een positieve invloed te hebben voor de frontale hersenkwab. Hier worden belangrijke functies geregeld zoals; het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Allemaal functies die we nodig hebben om zelfstandig te functioneren. Onderzoekers weten nog niet of bewegen ook het geheugen en andere verstandelijke vermogens bij mensen met dementie verbetert. Wat we wel weten is hoe slecht het is voor mensen met een dementie om niet te bewegen, zowel voor hun lichamelijke als hun mentale fitheid. Bewezen

 

Dus: ga naar iemand toe in plaats van hem te bellen of sms-en. Pak de fiets (of leen via mij een duo-fiets), in plaats van de auto of de bus. Zorg dat je niet te dik wordt, dan is bewegen fijner. Zorg je voor iemand anders die dat allemaal niet meer zelf kan? Help diegene dan om ook lichamelijk actief te blijven.

 

Spreuk van de maand: “Zorgen moet je doen, niet maken” (met dank aan Loesje)

 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.