Over Voorst


Voorst is een dorp in de provincie Gelderland en de naamgever van de gemeente Voorst, waarvan de hoofdplaats Twello is. Het Gemeentehuis van de gemeente Voorst staat dan ook niet in Voorst maar in Twello. 

Het dorp telt ongeveer 2800 inwoners. In het dorp zijn enkele voorzieningen zoals twee basisscholen, diverse winkels en een recent vernieuwde supermarkt midden in het centrum aan de rijksstraatweg.

De drukke N345 (Rijksstraatweg) loopt dwars door de kern van Voorst. Echter wordt in 2018 door de provincie Gelderland een westelijke rondweg om het dorp Voorst aangelegd. Na ingebruikneming van de nieuwe rondweg zal het dorp Voorst worden heringericht om de ruimtelijke structuur, de economische vitaliteit en de leefbaarheid in het dorp Voorst te versterken.  

Geschiedenis

Het dorp heeft een rijke geschiedenis, met vele monumenten. De voormalige Nederlands hervormde kerk (thans de Protestantse Kerk, PKN) uit de 14e eeuw staat op een plaats die reeds wordt genoemd in een oorkonde uit 893 .

Ruïne De Nijenbeek, gelegen op landgoed De Poll in Voorst, is een van de weinige ruïnes in Nederland. De historische overblijfselen vormen een onlosmakelijke eenheid met het omringende IJssellandschap. Een bijzondere plek met een rijke geschiedenis.

.Afbeeldingsresultaat voor nijenbeek voorst

Aan de rand van het dorp staat de korenmolen De Zwaan. Het is een stellingmolen gebouwd in 1904, de molen is nog maalvaardig en wordt gebruikt voor het malen van koren op vrijwillige basis

.De Zwaan, Voorst, Frits Kruishaar (11-04-2009).  | Database Nederlandse molens