Wat kun je hier ?


Wat kun je hier?

Was vroeger het dorpsplein de plek om de laatste nieuwtjes uit te wisselen, inmiddels gebeurt dat via digitale middelen. Om inwoners en organisaties in de gemeente Voorst gelegenheid te geven nieuws en informatie op een snelle en vooral leuke manier te delen, is dit digitale dorpsplein gelanceerd.


Wat is KijkindeKernen.nl?

KijkindeKernen.nl is echt ‘voor en door de inwoners’. Alle inwoners, verenigingen en organisaties zorgen zelf voor de informatie op deze site. KijkindeKernen helpt als online dorpsplein om met elkaar te delen wat er allemaal is en wat er allemaal gaat gebeuren. Hiermee willen we bereiken dat zowel online als op straat de mensen in onze dorpen zich nog meer met elkaar verbinden!


Op KijkindeKernen.nl kun je o.a. :

  • Hulp vragen of aanbieden
  • Allerhande dorpsnieuws lezen
  • Prikbordadvertenties plaatsen
  • Foto’s en filmpjes plaatsen en bekijken
  • Bekijken wat er zowel georganiseerd wordt

Kortom, je ziet in een oogopslag wat er allemaal in de dorpen gebeurt. Om zelf informatie te plaatsen op KijkindeKernen.nl moet je eenmalig inschrijven. Vervolgens heb je ook de mogelijkheid om account aan te maken voor een organisatie of bedrijf.


Inschrijven

Om informatie op KijkindeKernen te kunnen zetten, moet je je eerst inschrijven. Onder de blauwe knop 'Schrijf je in' kun je je inschrijven door een persoonlijk profiel aan te maken. Je adresgegevens worden niet zichtbaar op de site. Naast je eigen naam, adres en e-mailadres kies je een eigen wachtwoord. Met je e-mailadres en wachtwoord kun je voortaan rechtsboven inloggen. Vul bij het inschrijven altijd je eigen naam in. Leuk als je een foto en iets over jezelf toevoegt aan je profiel, want zo leren we elkaar sneller en makkelijker kennen. Je profielfoto uploaden? Dat kan in de tweede fase van het aanmelden in het veld 'Profielfoto', onder het veld waarin je achternaam staat. Als je actief bent op LinkedIn, Twitter, Facebook of Google+ kun je je account(s) toevoegen in je profiel. Je hebt daarmee de mogelijkheid om berichten op KijkindeKernen te mailen of te posten op social media.


Bericht plaatsen

Een bericht plaatsen kan makkelijk via 'Plaats bericht' rechts bovenin. Wil je een linkje of een pdf opnemen in je bericht? Dat werkt als volgt:

1. Log in. Klik op ‘Plaats bericht’.

2. Schrijf een (nieuws)berichtje met daarin een woord waar de pdf/het linkje aan moet ‘hangen’, bv ‘Programmaboekje’.

3. Selecteer dit woord en maak hiervan een link door op het icoon 'Link invoegen/wijzigen' te klikken.

4. Link: Plak de link in het veld 'Bestand toevoegen'. 

Pdf: Klik op ‘Bladeren in mappen’ en selecteer het bestand op je eigen computer.

5. Klik op 'OK'.


Inschrijven organisaties en bedrijven.

Het is eenvoudig om je onderneming, vereniging, stichting, etc. te profileren via KijkindeKernen: 

  • Je schrijft je persoonlijk in via de knop 'Schrijf je in'. 
  • Vervolgens kun je een groep toevoegen die je de naam van je vereniging of bedrijf geeft. 
  • Hier vul je de gegevens van de organisatie in en neem je het logo op. Met de gegevens die je daar invult, wordt automatisch een eigen groepspagina aangemaakt, eigenlijk een 'site binnen de site'. 
  • Daarna kun je berichten namens de organisatie o.a. nieuwsberichten en agenda-items plaatsen.

Wie de groepssite aanmaakt, is automatisch de beheerder. Als beheerder kun je het groepsprofiel aanpassen via ‘wijzig groep’ op je groepspagina. Alleen jij, als beheerder, kunt mensen lid maken. Dat kun je doen via ‘deelnemers’, bovenaan bij het groepsprofiel . Het kan ook via de e-mail die je als beheerder ontvangt van iemand die graag wil meedoen.

Wie hebben zich allemaal aangesloten bij de groep? Onder het kopje ‘betrokkenen’ op je groepspagina kun je zien wie er al lid is van de groep. Vakantie? Als beheerder kun je je beheerrechten eenvoudig overdragen naar een ander lid van de groep of van de organisatie. Dat kun je zo vaak doen als je maar wilt. Zo kun je regelen dat er altijd een beheerder beschikbaar is.

Een groep kan, naast een bedrijf, organisatie of vereniging, bijvoorbeeld ook een club bewoners uit een straat zijn die activiteiten onderling met elkaar organiseren, maar ook een groep mantelzorgers rondom een zieke buurtbewoner. Uiteraard is er een keuze voor een besloten of een open groep. Kies je ervoor om niet zichtbaar te zijn op de site, dan betekent dit dat je groepsprofiel, diensten, etc. niet publiekelijk getoond worden. Ook via het zoekvenster kunnen anderen de groepsgegevens niet zien. Bij een niet-zichtbare organisatie of groep zijn de organisatiegegevens en berichten alleen te bekijken door de betrokkenen, leden van die groep of organisatie.

Een nieuw aangemaakte organisatie verschijnt in de lijst van groepen en organisaties op de home-pagina. Van daaruit kunnen bewoners de groepspagina bereiken.


Buurtmail

Als je snel wilt kunnen zien wat de nieuwste berichten op de Buurtsite zijn, kun je je aanmelden voor de Buurtmail. Dat is een nieuwsbrief naar je e-mailadres die elke week of elke dag laat weten wat er op de Buurtsite geplaatst is. Ga om je aan te melden naar ‘buurtmail’. Je kunt daar, als je ingelogd bent, zelf aangeven waar je in geïnteresseerd bent en hoe vaak je op de hoogte wilt worden gehouden: dagelijks, wekelijks of helemaal niet. Natuurlijk kun je je hier ook afmelden voor de Buurtmail.


Buurtradar

Een van de eerste dingen die je ziet op de Home pagina is de Buurtradar, de plattegrond van ons dorp. Als je ingelogd bent, zie je de buurt rondom je huis. De Buurtradar is een handig middel om overzicht te houden over wat er bij jou in de buurt gebeurt: met icoontjes staat aangegeven wat er de laatste tijd op de Buurtsite geplaatst is, volgens de voorkeuren die je voor de Buurtmail hebt ingevoerd. Bekendmakingen van de gemeente staan er ook op.


Elkaar helpen

Vraag en aanbod komen samen onder de functies 'Elkaar helpen' en het 'Prikbord'. Hier kun je zelf iets vragen van je buurtbewoners, of kun je als bewoner je eigen buurt iets bieden. Wil je er gebruik van maken, dan moet je je wel een account hebben.


Prikbordadvertenties

Iets verkopen kun je in de rubriek Prikbordadvertenties. Dit kunnen zowel spullen als diensten zijn. Om zoveel mogelijk bewoners de gelegenheid te geven hiervan gebruik te maken, heb je maar een beperkt aantal tekens.


Buurtagenda

De Buurtagenda laat je zien wat er de komende twee weken te doen is in het dorp. Ook kun je hier zelf je eigen evenement invullen.


Zoeken

Rechtsboven zie je het zoekvenster met de tekst ‘typ hier je zoekwoord’. De zoekfunctie kan je snel overzicht geven over allerlei onderwerpen, of het nu gaat om alle bewoners in een bepaalde straat (om snel een groep samen te stellen), vertrektijden van de buurtbus of een bepaalde advertentie.


Nieuwsberichten

Heb je een nieuwtje waarvan je verwacht dat het interessant kan zijn voor je buurtgenoten, dan kun je dat plaatsen in de rubriek 'Nieuws'. Ook persberichten kun je hier zelf plaatsen. In het midden van het scherm zie je de meest actuele nieuwsberichten. Die worden door de buurtverbinders geselecteerd uit het aanbod van 'overig nieuws'. Deze berichten kunnen buurtverbinders ook onder de aandacht brengen via sociale kanalen zoals de Facebookpagina van KijkindeKernen.


Bewoners

Hier kun je zien wie zich onlangs hebben ingeschreven. Klik op het woord 'bewoners' en je kunt bewoners op alfabet zoeken. Klik je op 'leer je buurt kennen', dan kom je willekeurige personen en organisaties tegen met hun eigen profiel.


Delen op social media

Daar waar je de pictogrammen voor social media ziet staan kun je rechtstreeks dat bericht van KijkindeKernen delen via mail of via de andere opties.