Ja, we mogen weer! Na twee jaar gaat het festivalseizoen dit jaar gewoon door zoals vanouds. Maar kan een festival ook duurzaam zijn?
Vervuiling
Festivals zijn van zichzelf niet duurzaam. Sterker nog, een festival brengt behoorlijk wat vervuiling met zich mee. In 2017 liet een bezoeker nog zo’n 2,3 kilogram afval achter op het festivalterrein. Gelukkig kunnen ook festivals er niet meer aan ontkomen om met duurzaamheid bezig te zijn.
Plastic in de ban
Het grootste deel van dit afval werd veroorzaakt door plastic bekers, maar hier komt verandering in: vanaf 2024 zijn plastic wegwerpbekers niet meer toegestaan. Festivals kunnen bijvoorbeeld overstappen naar hardcups met statiegeld. In juli 2021 kwam er al een verbod op single use items zoals plastic rietjes en plastic wegwerpbestek, dus hiermee slinkt de afvalberg op een festival hopelijk al een beetje.
Green Deal
Een aantal jaar geleden sloegen festivalorganisatoren, gemeenten, bedrijven en de overheid de handen ineen om de grote (plastic) afvalstromen aan te pakken en festivals te verduurzamen. In een Green Deal spraken de partijen af om hun afval te verminderen, beter te scheiden en meer te recyclen. Daarnaast kan een festival veel impact maken met waar zij inkoopt en welke foodtrucks er op het festival mogen staan.
Waar?
Zo worden alle festivals dus gedwongen steeds duurzamer te werken. En dat is mooi! De meest duurzame festival in Nederland zijn Welcome to the Village, 15-17 juli in Leeuwarden en Mysteryland, 26-28 augustus in Vijfhuizen.
Ook buiten ons land zijn al een aantal superduurzame festivals. Je vindt ze samen met nog veel meer informatie op voordewereldvanmorgen.nl.
Geniet van je festivalseizoen!