Beweegblog #52 – Goede voornemens
Het begin van een nieuw jaar is vaak synoniem aan het maken van goede voornemens. Gezonder eten, meer sporten, minder stress, etc, etc. Ik hoor het veel om me heen en voel dan ook vaak direct de twijfel. Slechts zelden hoor ik iemand zo vastberaden zijn/haar goede voornemens opdreunen dat ik overtuigd ben van de slagingskans. Omdat ik positieve gedragsveranderingen wil stimuleren en je het gevoel van falen het liefst zou willen ontnemen - met de negatieve gevolgen van dien – som ik enkele tips op. Ik geef het toe, veelal open deuren, maar hopelijk helpt het jou.
Doel: Kies een richting
Maak doelen in eerste instantie niet te concreet maar kies een richting. Stel jezelf bijvoorbeeld niet het doel iedere week 3x te gaan sporten. Het verwaterd vaak en laksheid ligt op de loer. Nee, kies er daarentegen bijvoorbeeld voor om goed voor jezelf te zorgen. Dat wordt je doel, daar wil je in verbeteren. Meer bewegen, betere voeding kunnen daar mogelijk uit voorkomen.
Plan: Maak een plan(netje)
Experimenteer met de richting die je hebt gekozen, maar denk wel (globaal) na over de stappen die je wilt maken. Een plan is essentieel voor succes. Leg jezelf niet te veel verplichtingen op, maar ‘hak’ je doel in stukjes. Zo ontstaan er kleinere doelen die concreter zijn, zoals 10.000 stappen per dag zetten, elke dag fruit eten of doordeweeks geen alcohol drinken.
Focus op voordelen: Stapje voor stapje & blijf positief
De weegschaal heb je echt niet exact in de hand. Wees content met elke progressie die je maakt en neem hierbij ook in ogenschouw hoe je je voelt, los van hetgeen je kan meten. Ervaar dat je goed bezig bent, je energieker wordt en geniet bijvoorbeeld van het voldane gevoel na een sportieve activiteit. Het voorkomt dat je teleurgesteld raakt en je positieve mindset behouden blijft. Die positieve mindset is namelijk ook een sleutel tot succes. Door in kleine stappen te blijven bewegen in één richting, zal je leven langzaam maar zeker ook van koers veranderen.
Samen: Doe het niet alleen
Deel je ervaringen, of nog beter doe het samen! Neem je partner, vriend(en) of vriendin(nen) mee in een bepaald thema en deel. Samen is alles zoveel leuker. Ga samen wandelen, deel recepten en schrijf je in voor een (sportief) evenement, zoals de Voorster Triathlon of de IJsselloop in Deventer. Het kan je een extra stok achter de deur bieden. Iets om (samen) naar toe te leven en uit te kijken.
Routine: Werk aan gewoontes
Zorg dat je veranderingen jouw nieuwe routine worden. Hoe meer iets een gewoonte wordt, des te gemakkelijker het is om vol te houden. Als je veel werkt, ga dan eens kijken wat je onder werktijd kan doen. Bespreek je voornemens met je leidinggevende. Hij/zij wil echt niets liever dan een fitte, energieke en positieve medewerker.
Begin vandaag!
Als je het uitstelt, wordt het echt niet makkelijker. Ik citeer de Dalai Lama (14e): “Er zijn maar twee dagen in het jaar waarop men helemaal niets kan doen. De ene is gisteren, en de andere is morgen. Dit betekent dat vandaag de juiste dag is om lief te hebben, te geloven en in de eerste plaats te leven”. Het perfecte moment bestaat niet. Begin gewoon vandaag, net zo makkelijk en je hebt er morgen al profijt van!
Onthoud dat het volhouden van goede voornemens een proces is dat tijd en toewijding vergt. Leer van mislukkingen en blijf positief. Met een gezonde dosis doorzettingsvermogen gaat het je lukken!
Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer in beweging willen komen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of