Prachtige onthulling Gedenksteen en Boekpresentatie in Posterenk

Bevrijding Posterenk

Details

Zondag 27 september 2020 van 15:00 tot 17:00 uur
Afgelopen
Molenallee 12, Wilp

Onthulling Gedenksteen en Boekpresentatie in Posterenk  

De werkgroep “Bevrijding Posterenk” organiseert sinds 2015 ieder jaar op 13 april, de dag waarop Posterenk is bevrijd een herdenking. Dit jaar zou op 13 april een nieuwe gedenksteen bij de molen worden onthuld, dit gaat nu plaatsvinden op 27 september aanstaande om 15:00 uur. Graag nodigt de werkgroep alle (oud) Posterenkers en belangstellenden uit om bij deze speciale gebeurtenis aanwezig te zijn. 

In 2014 is de werkgroep “ Bevrijding Posterenk” gestart met onderzoeken in het gemeente archief en bij de Oudheidkundige Kring van de gemeente Voorst. In Posterenk zijn in 1945 Canadese soldaten gesneuveld, de gedenksteen in de molen verwijst naar deze geallieerden van het Carleton & York Regiment. De namen van de soldaten zijn mede door samenwerking met het informatiecentrum van de Canadese Begraafplaats in Holten in kaart gebracht, en worden nu jaarlijks herdacht. 

Tijdens de onthulling van de gedenksteen zal burgemeester Jos Penninx aanwezig zijn, alsmede de Royal Canadian Legion en een afvaarding van de Canadese Begraafplaats in Holten. Tijdens de ceremonie zullen opnames worden gemaakt voor een rechtstreekse verbinding met Canada. Dit wordt gedaan voor de neef van sergeant R.B. Savage, hij zou dit jaar op 13 april naar Posterenk komen, speciaal voor de onthulling van de gedenksteen.

Daarnaast heeft de werkgroep in 2015 vele verhalen en foto’s ontvangen van (oud) Posterenkers. De werkgroep en studenten van Hogeschool Windesheim hebben nu deze foto’s en verhalen samengebundeld in een prachtig herinneringsboekje  “75 jaar Bevrijding Posterenk”. Hierin treft u ook de biografieën van de zes Canadese soldaten die in Posterenk zijn gesneuveld. De werkgroep is supertrots deze speciale editie nu te kunnen presenteren op zondagmiddag 27 september, na de onthulling van de gedenksteen. De prijs van het boekje bedraagt € 7,50 (Pin betalen mogelijk).

Graag nodigen we alle belangstellenden uit op 27 september om 15:00 uur bij de Wilpermolen in Posterenk. Zie ook www.wilpermolen.nl of de Facebookpagina “Bevrijding Posterenk” voor alle informatie. 

https://posterenksbelang.nl/bevrijding-posterenk/

 

Kern
Bussloo, Posterenk, Wilp, Wilp-Achterhoek

Over de organisator

Bevrijding Posterenk
Op 13 april staat we stilSamen jij en ik, stilVoor hen voorwie de tijd stil werd gezetZij die voor ons stil werdenStil RespectDankbaarhe...... Lees meer