Details

Zaterdag 14 maart 2020 van 20:15 tot 22:00 uur
Afgelopen

Het Utrechts Vocaal Ensemble is een ambitieus en gezellig kamerkoor met 30 leden. Het repertoire gaat van de vijftiende eeuw tot hedendaagse composities. Concerten zijn soms in samenwerking met andere ensembles.

Op zaterdagavond 14 maart zingen ze voor u een bijna geheel Engelstalig programma genaamd : Heavenly Signals, met koorwerken uit de 20ste en 21ste eeuw. In deze deels bekende en deels onbekende composities klinken eeuwenoude teksten. Hedendaagse componisten zoals Howells (Requiem), Sanders (The Reproaches), Macmillan (Strathclyde Motets) en Pärt (Triodion) hebben ieder op eigen wijze iets nieuws toegevoegd aan een soms lange traditie. In de teksten van dit programma spreekt de mens tot God en God tot de mens.

Geschiedenis
Het Utrechts Vocaal Ensemble is opgericht in 1946. Het 50-jarig jubileum in 1996 werd opgeluisterd met een geënsceneerde uitvoering van The Gorgon, the Unicorn and the Manticore van Giancarlo Menotti. Het lustrum van 2000 werd gevierd met een barok Vespers programma, begeleid door een Duits barokorkest. In 2006 bestond het UVE 60 jaar, wat groots gevierd is met een uitvoering van de komische cantate De Schipbreuk van de bekende Utrechtse componist Johannes Wagenaar.
In het lustrumjaar 2016 voerden we de Messiah van Händel uit, met een voor deze gelegenheid samengesteld orkest van ervaren amateurmusici. In 2019 voerden we samen met het Amsterdamse kamerkoor Photonen de Vespers van Sergei Rachmaninov uit.

Premières
In de loop der jaren heeft het UVE diverse (wereld)premières uitgevoerd, bijvoorbeeld van Paul Evenblij (werken op tekst van Lewis Carroll), Anthony Fiumara (Ay, in welken soe verbaert de tijt, werk op tekst van Hadewijch), Tamara Ibragimowa (Aus dem Hohelied Salomos), Joost Kleppe (Ave Maria), Thera de Marez Oyens (Black), Lenneke Oudkerk (Ad sextam autem horam), Jeroen Spitteler (Bloem der bloemen, op basis tekst Handschrift ‘Amsterdam’ en Cantilene, met tekst Jan Engelman), Jacob ter Veldhuis (Paradiso, Sempre L’amor en De Hanen) en Caralita Vincenten (De Profundis).

Over dirigent Jeroen Spitteler
van jongenssopraan tot dirigent

Als jongenssopraan en solist zong ik onder leiding van Maurice Pirenne in de Schola Cantorum van de Sint Jansbasiliek in Den Bosch. Na mijn studie Klassieke Talen aan de UVA, studeerde ik koordirectie bij Daniël Reuss aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast had ik les van onder meer Paul van Nevel, Jan Boogaarts en Jos van Veldhoven. Solozang studeerde ik bij Sasja Hunnego, aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Na jarenlang te hebben gezongen bij onder andere Cappella Amsterdam, de Nederlandse Bachvereniging en Cappella Pratensis, zing ik momenteel als bas bij Studium Chorale. Sinds enige jaren ben ik ook als componist actief.
Het repertoire waarmee ik mij als dirigent bezighoud loopt van de vroege middeleeuwen tot aan muziek waarvan de inkt maar net droog is, en van a capella koormuziek tot werken voor koor en orkest in grote bezetting. Mijn speciale liefde voor de polyfonie van de 16de eeuw heeft geleid tot de oprichting van Ensemble Hermes.

Naast artistiek leider van Ensemble Hermes, ben ik vaste dirigent van Photonen vocaal ensemble in Amsterdam, kamerkoor Utrechts Vocaal Ensemble en het Basilius College, een vocaal ensemble voor beroepsmusici dat in Utrecht repeteert. Daarnaast leid ik het Midsummer Ensemble, een intensief zomerproject voor koor en okest, en het Nederlands Projectkoor.

Over de organisator

Dorpskerk Wilp
Al eeuwenlang is de Dorpskerk Wilp een plek waar mensen elkaar ontmoeten en inspiratie vinden. Vanaf de dijk heeft het een prachtig uitzi...... Lees meer