WILP & DE GEMEENTE VOORST. BEZET. BEVRIJD.

KijkinWilp

Details

Meerdaagse activiteit
12, 13 en 14 apr.
Tijdstip
meestal van 09:00 tot 17:00 uur
Kerkstraat 35, Wilp

WILP & DE GEMEENTE VOORST. BEZET. BEVRIJD.

Operation Cannonshot en de bevrijding van Wilp,
worden 12, 13 en 14 april 2024 wederom met levendig, spektakel herdacht!

HALLO ALLEMAAL!
Het weekend van 12, 13 en 14 april staat niet alleen het straatbeeld rond de kerk, maar ook de omgeving weer geheel in het teken van de bevrijding.
Canadese en Duitse ‘living history’-groepen zijn zaterdag en zondag van 09:00 tot 17:00 uur zowel in ‘het veld’ te bewonderen als met statische display’s in en om de Dorpskerk van Wilp.

• CANADESE VLAGGEN.
Om dit event nog meer luister bij te zetten hebben we voor alle dorpsbewoners Canadese vlaggen besteld die voor €13,50 p/st. kunnen worden bemachtigd tijdens de zaterdagmarkt bij de Pompe. Dus, help mee het straatbeeld tijdens het weekend om te toveren tot een gedenkwaardige setting en haal je vlag z.s.m.!

• AUTO’S.
Om het straatbeeld nóg authentieker te krijgen verzoeken we alle bewoners van de Dorpsstraat (vanaf de Hurenkampstraat) en Kerkstaat (vanaf de gymzaal) om de auto’s zo veel mogelijk uit het straatbeeld te halen. Dit maakt de beleving van oude tijden voor zowel publiek als deelnemers nóg realistischer.

• WORDT JIJ FIGURANT?
Heb je nog ouderwetse kledij liggen en neem je graag even de rol aan van een Wilpenaar in 1945? Doen!! We zouden het heel leuk vinden als mensen zich in passende kleding van toen mengen tussen het publiek en de ‘levende historische’ groepen. Misschien zat je in het verzet, heb je je bezopen van de oorlogsstress, of zie je als jonge deerne zo’n coole Canadees wel zitten. Verzin wat en meng je in het verhaal.

• SPONSORING.
Draag je het event een warm hart toe? Vind je het belangrijk dat de geschiedenis, juist nu, levend wordt gehouden? Wil je graag een bijdrage leveren voor dit weekend én/of die van volgend jaar middels sponsoring of een donatie? Dan zijn we daar natuurlijk enorm blij mee. Meld je aan en help mee om deze onvergetelijke happening voor nu en in de toekomst te behouden.

PROGRAMMA:
Op vrijdagmiddag wordt de Foto-expositie ‘WO2inKleur’ geopend, die op levendige en realistische wijze d.m.v. kleurreconstructies de oorlog heel dichtbij brengt. Vrijdagavond zal Bert Visser uit Klarenbeek ‘Operation Cannonshot’ van uur tot uur uiteenzetten tijdens een informatieve lezing in Dorpshuis de Pompe (Aanvang 20:00 uur). Daarbij brengt Bert weer nieuwe inzichten en feiten van de operatie aan het licht.

Op zaterdagochtend vertrekken Nederlandse én Duitse re-enactors van de 48th Highlanders of Canada als hun Duitse ‘tegenstanders’ Die Volksgrenadiere’ de uiterwaarden in om uiteindelijk via de originele routes, de historische gevechts-scenes te ensceneren. Een unieke gebeurtenis want zowel het uitgebeelde Canadese als Duitse regiment waren hier in 1945 ook ter plaatse. Anders dan bij de voorgaande editie wordt er nu ook geschoten met ‘blanks’.

In de kerk zal een informatieve ‘Ieninmini-militaria-beurs’ worden gehouden met o.a. lokale bodemvondsten, foto’s, uniformen maar uiteraard ook enig koopwaar. Er valt van alles te zien, zowel voor jong als oud! Originele historische voertuigen, een veldkeuken, een veldhospitaal, wapens, uniformen en nog veel meer. (heel misschien komt er vanuit Duitsland zelfs een pantservoertuig van het type Sd. Kfz. 222 over)

Verder wordt op diverse locaties in Wilp het dagelijkse soldatenleven treffend en realistisch in scenes uitgebeeld. Zo wordt er op authentieke wijze eten gekookt, worden krijgsgevangenen ondervraagd, gewonden verzorgd en stellingen bemand. Tevens zullen diverse authentieke legervoertuigen aanwezig zijn. De locaties zijn ondermeer het ‘evenmententerrein’, de weiden langs de winterdijk en het gebied rond de kerk. De ‘echte’ actie zal zich in de uiterwaarden afspelen.

Zaterdagavond om 21:00 zullen op de kerk oude beelden m.b.t. de bevrijding en o.a. de 48th Highlanders worden geprojecteerd.
De ‘levende geschiedenis’-groepen zullen hierbij op de voorgrond enkele ‘live’ situaties naspelen begeleid met pipers van de 48th Highlanders of Holland Pipes & Drums.

Zondagochtend vinden nabij het dorp nog enkele ‘gevechten’ in het veld plaats tot een ‘staakt het vuren’ tot stand komt waarna we rond de klok van 13:00 uur de officiële herdenking starten, uiteraard met muzikale begeleiding van ‘pipes en drums’ en diverse sprekers.

Daarna is er tot vijf uur nog gelegenheid om in en om de kerk te genieten van al het tentoongestelde.
Kortom, genoeg redenen om een kijkje nemen en in een levendige sfeer een vleugje van de bevrijding maar ook bezetting van weleer te proeven.

MEER INFORMATIE:
Meer informatie over dit evenement kun je vinden op facebook.com/WilpRemembers of volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven. (zoek op #wilpremembers)

www.facebook.com/WilpRemembers
www.facebook.com/dorpskerkwilp
www.instagram.com/volksgrenadiere/
www.instagram.com/48thhighlanders_livinghistory

Datums (3)
Vrijdag 12 april 2024 van 14:00 tot 23:59 uur (afgelopen)
Zaterdag 13 april 2024 van 09:00 tot 17:00 uur (afgelopen)
Zondag 14 april 2024 van 09:00 tot 17:00 uur (afgelopen)
Kern
Wilp
Voor wie
Jongeren, Volwassenen
Waarover
Kunst / cultuur
Wat
Evenement / feest / markt

Over de organisator

KijkinWilp
Hét online dorpsplatform voor en door Wilpenaren.... Lees meer